3 december 2020

Wat leert het 15 Minute City-concept ons over de stad van de toekomst?

Stel je voor! Een stad waarbij je te voet of per fiets, binnen de 15 minuten, alles binnen je bereik hebt wat je nodig hebt: Wonen, werken, voeding, winkelen, ontspanning, gezondheidszorg, onderwijs en cultuurbeleving. Kortom, een stad op mensenmaat! Dat concept voor de stad van de toekomst bestaat! Urbanist Carlos Moreno ontwikkelde dit revolutionair eenvoudig concept en noemt het “The 15-minute City”.

De bouwstenen voor de 15-minute-city zijn: Een leefbare en duurzame stad met groenruimtes en water in de stad, nabijheid van alles wat nodig is om goed te leven, solidariteit tussen mensen en participatie van bewoners in de transformatie van hun stadswijk. Zo bouw je een economisch innovatieve en actieve stad. Alle stadswijken, dus niet alleen de stadskernen, worden zo ook gezonde en veerkrachtige plekken, bestand tegen klimaatverandering.

Parijs is de eerste stad om het concept in de praktijk te brengen. Onder impuls van Burgemeester Hidalgo plaatst het de stadsbewoners opnieuw centraal, niet auto’s. Elke vierkante meter vervult meerdere functies en wijken worden getransformeerd opdat mensen zich niet constant moeten verplaatsen. Verbluffend eenvoudig, niet?

Wil je hier samen met GRUUND over van gedachten wisselen? Contacteer wouter@gruund.be

www.gruund.be

Credits: Carlos Moreno, Scientific director, Panthéon Sorbonne University-IAE Paris

https://www.ted.com/talks/carlos_moreno_the_15_minute_city?language=en&referrer=playlist-countdown_session_2_leadership

#countdown

#GRUUND

#DrivingChangeThroughSustainability