2 december 2020

Circular Economy in the City

Al een jaartje actief maar nog steeds baanbrekend, een toonbeeld van circulaire economie in de stad: het duurzaamheidsmodel van DuCoop dat geïmplementeerd werd in de stadswijk van De Nieuwe Dokken.

Energie, water en nutriënten zijn er gekoppeld in korte ketens. Water wordt ter plaatse gezuiverd en hergebruikt, energie wordt teruggewonnen, restwarmte wordt benut, keukenresten worden vergist en leveren biogas dat in warmte wordt omgezet, nutriënten (de basis van voedingsstoffen) worden in struviet-mestkorrels gekristalliseerd om de lokale moestuin te bemesten. PV-panelen sturen er EV-laadpunten aan. Bewoners zijn klant en coöperant in de lokale coöperatie die alles in goede banen leidt. Alles in één goed georganiseerd geheel. Duurzaam voor de bewoners en de planeet. Ontzorgend voor de projectontwikkelaar.

Verder zijn er nog tal van andere zaken die het leven in deze nieuwe stadswijk leefbaar en duurzaam maken. De nabijheid van open water zorgt voor verkoeling in hittegolven. De parkjes zijn ideale speelplekken voor kinderen. De handelsruimtes zorgen voor verweving van wonen en werken. Voor een koffie of een eenvoudige lunch kan je altijd terecht in de plaatselijke koffiebar. De stad en het stadsbedrijf zorgden niet alleen voor de masterplanning, maar ook voor een nieuwe lagere school met het leukste speelplein van het hele land!

Een inspiratiebron voor velen!

Wil je hier samen met GRUUND over van gedachten wisselen? Contacteer wouter@gruund.be

DuCoop

De Nieuwe Dokken

Oude Dokken

#GRUUND

#DrivingChangeThroughSustainability